ИДЕЯТА "ПЛОЩАД АЛЕКО"

Момчил Костов, автор и редактор на PloshtadAleko.com

Здравейте!

Добре дошли на PloshtadAleko.com, страница посветена на град Свищов и неизменно свързана с живота и гражданите му. Идеята "Площад Алеко" се зароди преди доста време, но поради една или друга причина все не назряваше моментът да види бял свят. Обединяваща група от критични и живо интересуващи се от съдбата на града хора, тя е естествен резултат от желанието им да намерят трибуна, на която да споделят идеите си за настоящето и бъдещето на Свищов.

Имайки предвид специфичните конюнктурни особености на Свищовската градска среда, тази страница има за цел най-вече да даде шанс на хората с различно мислене, на несъгласните и критичните, на новаторите и предприемчивите, да определят дневния ред на Свищов и региона.

Искрено си пожелавам тази всъщност добра енергия да увлече възможно най-голям брой последователи и страницата да бъде добре приета от всички, уважаващи културния и интелигентен дебат. В нея място ще намерят както актуални новини, така и мнения, анализи и коментари на хора от близо и далеч, свързани със Свищов и желаещи да участват активно във формирането на обществения, икономически и политически живот на града. Няма как тази страница да е информативно-новинарска, макар че в нея няма да липсват актуални новини и теми. Целта е тя да събере мнения на хора с буден и критичен ум, компетентни в анализите и тезите си, но най-вече добронамерени и водени от традиционните ценности на един град, просъществувал хилядолетия и станал неизменна част не само от българската, но и от европейската и световна история.

Площад Алеко е мястото, което събира свищовлии от памтивека. Ако разгледате стогодишни снимки от центъра на Свищов, неизменно ще видите гъбката, градската градина и разбира се хората на Свищов - елегантни, високообразовани, новатори и критици, политикани и хумористи, плеяда от уникални личности и знаменитости, оставили своя отпечатък в миналото и настоящето. Писатели, художници и музиканти, учени, видни общественици и обикновени хора - всички те, раждани, живели и живеещи в Свищов, са пъстрото множество, съхранило самобитния свищовски дух и пренесло го през вековете. Нашата задача - моята, и на списващите този сайт - е да пренесем Свищов в 21 век. Във века на информацията, глобалните предизвикателства и информационното общество. Във време, което, както никога преди, поставя на изпитание микрообществата и застрашително заплашва съществуването им. В това време, ние - хората на Свищов - не само живеещите в него, но всички от София, Атина, Лондон, Париж, Ню Йорк и Берлин, се обединяваме за да кажем: нашият град ще остане и ние винаги ще сме част от него. Площад Алеко пак ще ни събере, за да намерим най-добрия път и посрещнем предизвикателствата на новото време.

Пожелавам ви приятно четене!

Момчил Костов

Автор и редактор на PloshtadAleko.com

ploshtad.aleko@gmail.com

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Свържете се с нас!